Toen ik in de zomer van 2011 een tutorial voor een romige cream cheese frosting op mijn blog plaatste had ik nooit gedacht dat dit een van mijn populairste artikelen zou worden. Ondertussen heb ik mijn cream cheese frosting recept al duizend keer gemaakt – oké dat is een beetje overdreven, maar je snapt mijn punt. Echter, de laatst tijd vond ik dat de frosting nog fluffier en luchtiger kon en om die reden heb ik het recept in verhoudingen aangepast. Vandaag presenteer ik jullie het vernieuwde en verbeterde recept voor de beste cream cheese frosting van Nederland.
Dit is eigenlijk het oude artikel (zie de oude comments), maar dan vernieuwd op alle mogelijke vlakken. Dit betekent dat ik het artikel opnieuw publiceer met nieuwe foto’s en in dit specifieke geval ook met een vernieuwd recept. Wellicht dat ik dit in de toekomst vaker ga doen met mijn oude artikelen. Want de recepten blijven geweldig, maar de foto’s en tekst zijn soms niet helemaal wat ik wil en ik merk dat ze daarom niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Maargoed, terug naar die frosting.
Ik gaf de allereerste keer dat ik mijn cream cheese frosting recept publiceerde al aan dat ik geen fan was van botercrème, maar dat ik de Amerikaanse recepten voor cream cheese frosting veels te zoet vond. Mijn oplossing was destijds het bedenken van een eigen recept. Inmiddels maak ik mijn frosting soms wel zoeter dan eerst, maar dat komt door mijn vele tripjes naar de States waar ik heerlijke verse cupcakes met lekker zoete en fluffy cream cheese frosting geproefd heb. Het leuke aan mijn frosting is dat iedereen die dit recept probeert erachter gaat komen dat het niet moeilijk is en ook jij de beste cream cheese frosting ooit kunt maken.
Cream cheese frosting
Ingrediënten
- 200 gr Monchou roomkaas (de kleine rechthoekige in zilverfolie verpakte pakjes)
- 125 gr ongezouten roomboter
- 1 tl vanille extract
- 250 – 375 gr poedersuiker
Bereiding
- Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dit maakt het mixen een stuk makkelijker.
- Doe de Monchou en de boter in een (middelgrote) kom de boter en mix deze twee ingrediënten, de snelheid langzaam opvoerende, samen.
- Wanneer je geen onderscheid meer kunt maken tussen de roomkaas en de boter voeg je de poedersuiker toe. Dit kan in één keer, maar mag ook in kleine delen. Doe je het in delen dan kun je makkelijker de zoetheid van de frosting bepalen.
- Begin telkens na het toevoegen van de poedersuiker op een lage stand met mixen om stuiven te voorkomen. Blijf poedersuiker toevoegen, totdat de cream cheese frosting de gewenste zoetheid heeft.
- Neem een spatel en schraap alle restjes boter, monchou en poedersuiker van de zijkanten uit naar binnen toe. Voeg nu de vanille toe. Mix dit alles nog minimaal één minuut lang op de hoogste stand tot een mooi glad geheel.
Je frosting is nu een gladde, romige substantie en is klaar om in een spuitzak te worden gedaan of je kunt de frosting met een mes op je (cup)cakes uitsmeren. Hier zijn gelukkig geen regels voor. Dit recept is voldoende voor 12-20 cupcakes of om een cake van twee lagen mee te vullen en bedekken (worteltaart of red-velvetcake zijn een perfecte combi voor dit cream cheese frosting recept). Je kunt aan dit recept ook makkelijk kleurstof toevoegen, ik gebruik hier altijd Wilton color paste voor.
Laat even weten als je dit recept hebt geprobeerd en hoe deze jou is bevallen.
Liefs Lian
izzyfoods zegt
is deze frosting heel zoet?
Lian zegt
Dat hangt af van hoeveel poedersuiker je toevoegt. Daarnaast raad ik aan enkele minuten na het toevoegen van de poedersuiker door te mixen, zodat de suiker goed wordt opgenomen. Vergeleken met frostings zoals ik ze heb geproefd in de VS is deze niet zo zoet.
In vergelijking met andere recepten zul je ook zien dat ik een stuk minder suiker toevoeg.
izzyfoods zegt
oke, bedankt
kan ik ook gewoon kleurstof toevoegen?
Lian zegt
Ja hoor, ik gebruik wel altijd een pasta (dikkere vloeistof), maar een poeder zal ook werken. Een hele dunne kleurstof tast de structuur aan. Die van wilton gebruik ik zelf.
Carla van der Loo zegt
Erg lekkere topping! Maar ik heb te veel gemaakt, kun je de topping ook invriezen?
Lian zegt
Jazeker, tot drie maanden invriezen. Afgesloten in een bakje houdt die goed. Laten ontdooien in de koelkast en dan weer even mixen.
Bas zegt
Ga ik snel eens maken!
Isabella zegt
Oh yum, deze frosting klinkt ontzettend goed! Moet ik snel maar een keer uitproberen denk ik
Tiffany zegt
Wauw dat ziet er lekker uit! Ik wil binnenkort worteltaart maken, dus dan kan ik het recept meteen uitproberen.
Lian zegt
Lekker! Met Koningsdag komt mijn worteltaart recept online. Natuurlijk gemaakt met deze frosting. Super combinatie.
Linda zegt
Wat een heerlijk recept!
Zelf maak ik fondant taarten op bestelling. Nu krijg ik de aanvraag van een red velvet taart met fondant erover. Nu smeer ik mijn taarten altijd af met botercreme… Voor de red velvet taart zoek ik een alternatief voor botercreme. Wordt de cream cheese frosting ook hard in de koelkast? Als ik de taart afsmeer met de cheese frosting, kan ik hem dan ook bekleden met fondant?
Lian zegt
Ik werk nooit met fondant, dus helaas heb ik daar ook geen ervaringen mee. Cream cheese frosting zou je ook heel erg dik kunnen maken, waardoor deze hard wordt in de koelkast. Maar in principe blijft cream cheese vaak wat zachter. Misschien een goed idee om deze botercrème frosting eens te proberen: http://www.cakejevaneigendeeg.nl/beste-botercreme-frosting-maak-je-zo/
Deze frosting is heel erg luchtig en werd voordat er cream cheese frosting bestond gecombineerd met red velvet cakes. Veel succes met bakken!
dries zegt
Hallo, heb de frosting gemaakt volgens recept maat die is eerder lopend. Te lopend om mooi mee te spuiten. Wat meer boter toevoegen dan, of was mss fde boter te zacht?
Gr
D
Lian zegt
Misschien te zachte cream cheese gebruikt, in dat geval meer boter toevoegen of meer poedersuiker. In de koelkast leggen kan ook helpen. In principe zou deze niet te lopend moeten zijn.
Lieske zegt
Zijn de goedkopere merken geschikt? Als ik de samenstelling vergelijk is er nauwelijks verschil. Mon chou is wel anders, maar Philadelphia is toch vergelijkbaar? Ga het nogmaals proberen, misschien toch te ‘hoge’ kamertemperatuur.
Lieske zegt
Ik heb het al een aantal keren met andere soorten creamcheese geprobeerd: aldi, lidl, makro, philadelphia. Dan wordt het steeds te dun. Is mon chou dan de beste – vrij prijzige – optie?
Lian zegt
Ik maak mijn cream cheese inderdaad met monchou, dan kan ik er ook mooi mee spuiten en decoreren. Wanneer je smeerbare cream cheese koopt zou ik sowieso al zorgen dat je het zoveel mogelijk uitlekt en ontdoet van het vocht. Daarnaast zou je meer poedersuiker moeten toevoegen en/of meer boter. De verhoudingen zijn dan gewoon anders.
Angela zegt
Ik heb hem net gemaakt. Manlief ook laten proeven. Ben na 250gram suiker dan ook al gestopt. Hij is nu inderdaad erg ‘lopend’ (Zal hem even in de koelkast zetten…. M’n redvelvet is toch nog niet koud genoeg om te kunnen vullen/icen.)
Bedankt voor dit recept. Heb paar weken hiervoor (voor de fun) de redvelvet van Dr Oetker geprobeerd (zit ook frostingmix bij) Die vond ik minder lekker!
Deze is dus zeker een blijvertje, aangezien ik ook regelmatig carrotcupcakes bak.
Bedankt!
Anna zegt
Ik decoreer graag mijn taarten met marsepein. Maar ook hier geen botercreme fan. Vraag is of deze frosting ook geschikt is als vervanging van de botercreme onder een marsepeinen ? of heb je hiervoor een andere tip voor?