Roze en rood zijn toch echt de overheersende kleuren rond Valentijnsdag en bijna … echt bijna was ik weer voor iets met red velvet gedaan. Maar stiekem doet iedereen dat al en wilde ik toch iets anders bieden. Aangezien ik nog een citroen had liggen wist ik dat het iets fris zou worden en crackle – of crinckle – koekjes staan al erg lang op mijn lijstje. Om die reden besloot ik een vertrouwd recept een nieuw jasje te geven en te kijken of ik met dat recept in de beurt kon komen van de Amerikaanse crackle koekjes. Een crackle hadden ze zeker, maar de meeste poedersuiker verdampte als sneeuw voor de zon in de oven – ik snap nog steeds niet hoe ze vol met poedersuiker uit een hete oven kunnen komen. Toch ben ik super blij met het resultaat.
Want poedersuiker of niet, deze koekjes zijn ontzettend schattig en passen perfect bij Valentijnsdag. De smaak is ook niet standaard, want ik combineerde in dit koekje citroen met venkelzaad. Een smaakcombinatie waar een collega mij op had gewezen. Erg lekker al zeg ik het zelf. Mijn citroen had geen schil meer die ik kon gebruiken, wat eigenlijk wel hoort. Hierdoor wordt de citroensmaak sterker en dat kan dit koekje zeker hebben. Crackle koekjes vind ik zelf enorm schattig om te zien en ik weet zeker dat je jouw geliefde blij kunt maken met deze beauties. Zoals je hierboven kunt zien beginnen deze koekjes hun leven als ronde mierzoet-uitziende balletjes van +/- 20 gram.
Deze balletjes rol je door de poedersuiker en voorzie je vervolgens van nog tien lagen poedersuiker – oke, 9 dan. Maar het effect mag er dan ook wel (een beetje) zijn. De koekjes naderhand met poedersuiker bestrooien (ja, dat heb ik na twee keer de poedersuiker te hebben zien verdampen heel even overwogen) geeft toch een heel ander effect en het zou ook de crackle bedekken, iets dat juist dit koekje karakter geeft. Niet stiekem valsspelen dus, zo verover je geen harten. Maargoed, snel door naar het recept.
Roze crackle koekjes
(+/- 50 stuks)
Ingrediënten
- 2 3/4 cup bloem
- 1 tl baksoda
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 tl gemalen venkelzaad
- 115 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 1 1/2 cups fijne kristalsuiker
- 1 biologisch ei
- rasp van een biologische citroen
- 5 el citroensap
- 1/8 tl Wilton icing color paste in de kleur roze
- poedersuiker
Bereiding
- Doe in een kom het bloem, baksoda, bakpoeder, venkelzaad en zout. Meng doorelkaar met een garde.
- Doe in een andere kom de boter en het suiker en mix op hoge stand tot een romige massa.
- Voeg het ei, de citroenrasp, -sap en kleurstof aan het botermengsel en mix totdat alles met elkaar vermengd is.
- Voeg al mixende langzaam het bloemmengsel toe totdat al het bloem is opgenomen in het deeg.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170 °C (hetelucht).
- Vorm een lange rol van het deeg en snijd hier plakjes van ongeveer 20 gram af. Je haalt er ongeveer 50 plakjes uit.
- Draai kleine balletjes van de plakjes deeg en rol deze vervolgens door een diep bord met poedersuiker.
- Plaats de met poedersuiker bedekte deegballetjes 5 cm van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de crackle koekjes in 8 minuten af. Laat ze eerst 2 minuten afkoelen op de bakplaat om ze vervolgens volledig te laten afkoelen op een rooster.
De koekjes blijven in een afgesloten koektrommel een aantal dagen goed.
Probeer dit recept eens uit en verras jouw lief met deze mooie roze crackle koekjes, want zoals het spreekwoord luidt: liefde gaat door de maag.
Liefs Lian
Evangeline zegt
mmmm…. Leuk idee!!!
Lian zegt
Dankje
pips zegt
Hoi ziet er super uit , ik heb twee vraagjes waar haal je het venkelzaad en wat bedoel je met een cup in het recept
Lian zegt
In de rechter zijbalk (op mobiele versie naar beneden scrollen) zie je een link naar mijna artikel over cups versus grammen. Venkelzaad koop je gewoon bij de supermarkt. Daar zie je het tussen alle kruiden staan. Ik gebruikte poedervorm.
Debbie zegt
Hmmm ook een lekkere combi! Ik ben gek op venkelzaad. Ik heb gisteren een recept voor citroen rozenwaterkoekjes gepost, ook een mooie combinatie!