Ergens wil ik mijzelf doen geloven dat deze boekweit koekjes een tikkeltje gezonder zijn dan een standaard chocolate chip cookie. Wellicht heb ik nog gelijk ook, want boekweit is ondanks zijn misleidende vorm geen graanproduct. Daarnaast heeft boekweit(meel) ook een paar gezonde bijkomstigheden, zo bevat het een veel hoger gehalte kalium, fosfor en magnesium dan gewoon tarwebloem.
In het kort zou boekweit om bovengenoemde mineralen goed moeten zijn voor een juiste energiehuishouding van jouw lichaam. Dat klinkt mij al heel goed in de oren. Omdat boekweit dus ook geen graan is, is het product uitermate geschikt voor mensen met een gluten intollerantie. Daarnaast maak je met boekweit natuurlijk ook lekkere pannenkoeken en poffertjes, maar die bewaar ik even voor een ander keer.
Deze boekweit koekjes zijn heel neutraal van smaak en zeer geschikt om als ‘simpel’ koekje standaard in huis te hebben. De koekjes houden in een afgesloten trommel op een koele plaats (in de kast) één maand goed en dus ideaal om te bewaren. Ik ben van mening dat dit koekje om die reden ieders favoriet kan worden, lekker voor bij de koffie of thee en ook de kinderen kun je er blij mee maken.
Chocolate chip boekweit koekjes
(+/- 30 stuks)
Ingrediënten
- 1 1/4 cup bloem
- 3/4 cup boekweitmeel
- 225 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 2/3 cup kristalsuiker
- 1/4 tl zout
- 1 1/2 tl vanille extract
- 1/3 cup pure chocolate chips
- 2 el geraspte pure chocolade
Bereiding
- Meng het bloem en het boekweitmeel samen in een kom.
- Mix in een grote kom de boter, suiker en het zout zacht en romig, ongeveer 2 minuten.
- Voeg het vanille extract en al het chocolade toe aan het botermengsel en mix er kort doorheen.
- Voeg het meelmengsel toe en mix totdat het meel opgenomen is, niet langer dan dat.
- Schraap het deeg met een schone hand bijelkaar tot een bal. Leg wat huishoudfolie op het werkblad en rol een worst van het deeg, ongeveer 30 cm lang. Pak het deeg in met de folie en leg voor minstens 2 uur in de koelkast, of zoals ik heb gedaan ’s avonds gemaakt en een nacht in de koelkast laten rusten.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius en laat het deeg eventjes opwarmen, zodat je het makkelijker kunt snijden. Neem een scherp mes en snijd het deeg in plakjes van maximaal 1 cm dikte. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik kreeg ongeveer 12 koekjes op één bakplaat. De koekjes lopen nog uit, dus plaats ze niet te dicht op elkaar.
- Bak de koekjes in 14 minuten goudbruin en laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat alvorens ze volledig te laten afkoelen op een rooster.
Zoals gezegd houden de boekweit koekjes een maand goed in een gesloten trommel op een koele en donkere plaats. Voor een gezondere variant van dit koekje kun je de chocolade vervangen door cacao nibs. Je kunt dan de geraspte chocolade weglaten.
Probeer deze boekweit koekjes eens uit, ze zijn namelijk heel makkelijk om te maken en lekker (gezond) om in huis te hebben!
Liefs Lian
wobke zegt
als boekweit geen graan is wat is het dan wel?
Lian zegt
Boekweit is een kruidachtige plant die veel op graan lijkt. Hopelijk beantwoord dit jouw vraag.
Jose zegt
Kun je de boekweitmeel ook vervangen voor boekweitvlokken, zodat de structuur wat grover wordt?
Lian zegt
Ik denk het wel, maar ik kan niets beloven. Ik zeg een goed idee voor een keuken experiment 😉 Laat mij weten of het gelukt is!