Ik hoor je denken: Waar is de rest van de chocoladecake? Nou, die hebben wij tweede kerstdag opgegeten en met het overgebleven stukje heb ik de ochtend daarna een fotoshoot gehouden. Deze dus. Toen de foto’s klaar waren duurde het niet lang meer voordat ook dit laatste stukje chocoladecake op was. Dit is een geweldig recept als je rekening moet houden met een glutenvrij dieet, want deze chocoladecake bevat geen meel … ook geen vervangers. Gewoon geen enkele meelsoort, daarom is het ook een chocoladecake zonder meel zoals de naam al zegt.
Het recept is heel erg makkelijk om te volgen en de cake is ontzettend lekker. Perfect als dessert en het smaakt heerlijk met wat rood fruit en een beetje slagroom. Een perfect recept om het jaar goed mee te beginnen.
Chocoladecake zonder meel
Ingrediënten
- 175 gr pure chocolade, goede kwaliteit
- 115 gr ongezouten roomboter
- 150 gr fijne kristalsuiker
- snufje zout
- 1 tl vanille extract
- 3 grote eieren (of 4 kleinere)
- 45 gr cacao
Voor de ganache
- 175 gr pure chocolade
- 125 ml slagroom
- evt. 1 el poedersuiker
Bereiding
- Gebruik een cakepan of springvorm van 20 cm en verwarm de oven voor op 180 °C.
- Laat de boter en de chocolade in een steelpannetje smelten. Als de chocolade bijna helemaal gesmolten is, kun je de pan al van het vuur afhalen. Blijf roeren en de overoge chocolade zal ook smelten.
- Doe de gesmolten chocolade en boter in een mengkom en voeg de suiker, het zout en het vanille extract toe. Mix het geheel even door.
- Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds tussendoor en voeg pas het volgende ei toe als het ei volledig is opgenomen in het beslag.
- Voeg de cacao toe en roer dit door het beslag heen, totdat het net is opgelost.
- Bak de cake gaar in 20-25 minuten. Laat afkoelen in de vorm voor 5 minuten alvorens de cake eruit te halen. Keer de cake om en plaats op een mooie taartplateau.
- Terwijl de cake nog verder afkoelt, maak je de ganache. Breek of snijd de chocolade in zo klein mogelijke stukjes en doe in een hittebestendige kom.
- Doe de slagroom in een pannetje en breng net aan de kook. Giet de hete slagroom over de chocolade heen en laat 1 minuut staan. Voeg eventueel 1 el poedersuiker toe, als je graag een zoete ganache hebt. Roer daarna de chocolade en slagroom door elkaar totdat er een dikke chocoladesaus ontstaat. Blijf omroeren met een spatel totdat het een stevige smeerbare ganache is geworden.
- Doe de ganache op de cake en smeer de chocoladecake helemaal af met de ganache, ook de zijkanten.
- Serveer de chocoladecake met rood fruit en een toef slagroom of mascarponeroom.
Als je op zoek bent naar een glutenvrije en lactosevrije chocoladecake, kijk dan eens hier.
Liefs Lian
Emma zegt
Oh, ziet er erg goed uit! Ondanks dat het niet de hele cake is hihi!
Bas zegt
Wat grappig dat er geen meel in zit! Haha ik snap het hoor dat alleen dit stukje over was, het ziet er heerlijk uit!
Laura | Liefde voor bakken zegt
Nou dat laatste stukje ziet er ontzettend goed uit!! Dit is er eentje om te bewaren
Lian zegt
Goed idee!