Het recept voor deze chocolade taart van rode bieten kwam ik op een dag tegen in een oude Libelle en terwijl niemand keek scheurde ik de pagina’s met verschillende chocoladerecepten uit – ik ben er zo eentje. Ik besloot ik de taart ‘ooit’ te gaan maken, want hij zag er namelijk ontzettend lekker uit en ik dacht dat dit recept een goed begin zou zijn van mijn zoektocht naar een overheerlijke chocoladetaart.
Ongeveer een half jaar na het uitscheur-moment heb ik op een zonnige middag de betreffende taart gebakken. Het recept is van Yvette van Boven, bekend van de ‘Home Made’ kookboeken, en het sprak me enorm aan vanwege het gebruik van rode bieten. Rode bieten? Hoor ik je denken, ja rode bieten. Ik was namelijk heel erg benieuwd hoe deze de smaak en structuur van de taart zouden beïnvloeden.
Ik heb de cakes gebakken volgens het recept, alleen de vulling heb ik iets aangepast.
Chocolade taart van rode bieten
Ingrediënten:
- 75 gr cacao
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 250 gr licht bruine basterdsuiker
- 1 el vanille extract*
- 500 gr voorgekookte bietjes
- 6 grote eieren
- 400 ml zonnebloemolie
* originele recept vraagt om 3 zakjes vanillesuiker
Voor de vulling en topping
- 200 gr pure chocolade
- 300 ml slagroom
- 4 el basterdsuiker
- 50 gr ongezouten roomboter
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius en vet twee springvormen van ongeveer 24 cm in en bekleed met bakpapier, vet het bakpapier ook in. (Heb je net zoals mij maar één springvorm in huis, dan zul je de cakes na elkaar moeten bakken.)
- Zeef de cacao, bakmeel en het zout boven een kom en roer de basterdsuiker er doorheen.
- Pureer de bietjes tot een gladde pulp en doe in een grote kom.
- Mix de eieren door de bietenpuree en voeg de vanille extract en olie toe.
- Vouw het meelmengsel er vervolgens doorheen.
- Verdeel het beslag over de twee springvormen en bak de cakes gaar in het midden van de oven in 35-40 minuten. Test met een satéprikker of de cakes gaar zijn.
- Laat 5 minuten afkoelen en haal dan uit de vorm en laat de cakes op een rooster volledig afkoelen.
- Ga verder met het maken van de vulling.
- Breek de chocolade in stukken en doe in een glazen kom.
- Doe de slagroom en suiker in een pan en breng aan de kook.
- Zodra de slagroom kookt giet je deze over de chocolade heen. Laat kort staan en roer vervolgens door totdat je een gladde chocolade ganache hebt.
- Doe de helft van de ganache in een andere kom en zet de glazen kom met de overgebleven ganache op een pan met heet water zodat deze vloeibaar blijft.
- Voeg de boter toe aan de ganache die je een andere kom hebt overgegoten en mix het geheel totdat er een luchtige crème ontstaat.
- Besmeer een cake met deze chocolade crème en leg de andere cake er bovenop.
- Giet de vloeibare ganache over de taart heen en decoreer met geraspte melkchocolade.
- Laat de ganache opstijven voordat je deze taart serveert.
Het maken van deze ‘chocotaart’ kostte best veel tijd. Vooral het pureren van de rode bieten vond ik verschrikkelijk lang duren. Dus zorg dat je voldoende tijd hebt om deze taart te maken.
Ik had gedacht dat ik de bieten niet meer terug zou proeven in de taart, omdat er toch wel wat cacao en suiker ingaat. Uiteindelijk vond ik de bietensmaak vrij aanwezig. Wellicht dat dit komt doordat ik de drie zakjes vanille suiker heb vervangen door vanille aroma, maar ik vraag me af of dit zo veel verschil zou uitmaken.
De taart was desalniettemin goed te eten en had een echte chocoladetaart structuur. Persoonlijk houd ik van een taart die toch meer naar chocolade smaakt. Ik mist dat diepe rijke chocoladegevoel. Mijn zoektocht is dus nog niet voorbij. To be continued…
Liefs Lian
Food Love and Happiness zegt
Wel origineel, dit receptje. Ik zou er niet snel aan beginnen. Ik weet dat sommige ingrediënten, die niet vanzelfsprekend lijken, iets heel bijzonders kunnen toevoegen. Maar, zoals jij al concludeert, doen bietjes dat niet…
Nadja zegt
Ik denk dat in jouw recept de verhouding rode bieten/cacao niet klopt. Ik heb een rode bieten chocoladetaart volgens Nigel Slater gebakken – proef je geen rode bieten meer. Maar bij hem gebruik je ipv cacao chocolade (70%) en maar 250g rode bieten.
Groetjes, Nadja
Lian zegt
Dan zouden we de vraag bij Yvette van Boven moeten neerleggen of de verhoudingen eigenlijk wel correct gepubliceerd zijn in de Libelle.
Maargoed, er bestaan heel veel chocoladetaarten waar we geen rode bieten voor nodig hebben 😉
Bedankt voor het meedenken!