Hoe ontzettend leuk zijn deze chocolade Rudolph koekjes? Ik ben een heel klein beetje trots op mijzelf en het was super leuk om te doen. Naar mijn idee een prima besteding van mijn kerstvakantie. Heerlijk op m’n sloffen met de pyjama aan en dan koekjes maken. Dit kan ik iedereen alleen maar aanraden. Doe de koekjes in een mooi plastic zakje en je hebt een perfect kerstcadeautje; helemaal zelfgemaakt. Het recept voor de royal icing plaatste ik vanochtend al online, als een soort teaser
Altijd wel fijn om zo’n basisreceptje op de blog te hebben staan. Je hoeft ook echt geen held in decoreren te zijn om deze Rudolph koekjes te kunnen maken en met een rode M&M geef je deze Rudolph’s ook nog eens een echte rode neus! Ik had ze zelf niet bij de hand, maar het is zeker een tip. Waar wacht je nog op? Kom maar op met dat recept.
Chocolade Rudolph koekjes
Ingrediënten
- 225 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 200 gr bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl vanille aroma
- 325 gr bloem
- 50 gr cacao
- snufje zout
- extra bloem om mee te bestuiven
- 1x recept royal icing (naar recept)
- rode chocolade M&M’s
Bereiding
- Leg bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Mix de boter samen met de suiker romig, ongeveer 3-5 minuten.
- Voeg het ei en het vanille aroma toe. Mix kort door totdat het ei vermengd is.
- Voeg het bloem, de cacao en het zout toe. Meng totdat er een kruimelig samenhangend deeg ontstaat (dit kan kort met de mixer en vervolgens met een deeghaak of doe dit met de hand) en vorm het deeg tot een bal.
- Wikkel de bal in vershoudfolie en plaats voor minstens één uur in de koelkast.
- Verdeel wat bloem over je werkblad of aanrecht en rol het deeg uit tot het een dikte heeft van een paar millimeter tot maximaal een 1/2 cm.
- Steek de chocolade Rudolph koekjes uit met een gingerbread mannetjes vorm en plaats op de bakplaat.
- Bak ze in 10 minuten af of totdat de randjes net krokant beginnen te worden. De koekjes lijken misschien nog aan de zachte kant, maar garen nog door met het afkoelen.
- Laat de koekjes enkele minuten doorgaren op de bakplaat en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
- Maak ondertussen de royal icing volgens dit recept.
- Maak je Rudolph koekjes compleet door het gezicht en het gewei er op te tekenen met royal icing. Begin met het gewei, daarna de oortjes en dan de mond. Teken vervolgens de wenkbrauwen en daarna de neus. Kijk goed waar je alles steeds moet tekenen. Maak je Rudolph af door de ogen te tekenen en een rode M&M op een nog natte neus te plakken.
- Laat de royal icing goed uitharden en bewaar de koekjes afgesloten in een koektrommel.
Tip: Maak het deeg een dag vantevoren bewaar tot gebruik in de koelkast. Ook is het mogelijk om het deeg in te vriezen voor maximaal drie maanden, ontdooi voor gebruik.
Wil je geen Rudolph koekjes maken? Ik maakte ook de sterretjes die je op de foto ziet en kneedde wat candy cane stukjes door het deeg. Lekker crunchy en als ze van pepermunt zijn (zoals het eigenlijk hoort) ook lekker met de chocolade.
Wil je geen chocolade koekjes? Je kunt ook voor gewone blanke suikerkoekjes gaan, je vindt het recept hier.
Ik krijg nu al een echt kerstgevoel. Jij ook?
Liefs Lian
happybudgetcooking zegt
Heel leuk! Soms mag je wel toegeven dat je trots op jezelf bent toch? haha
Lian zegt
Haha, dat denk ik wel.