Voor deze heerlijke chocolade kruidkoeken maakte ik mijn eigen koekkruidenmix en koos ik voor de combinatie chocolade met sinaasappel, waar ik doorgaans geen fan van ben. Toch waren deze koeken gewoonweg heerlijk. Ze zien er simpel uit en zijn ook erg makkelijk om te maken, maar de smaak van deze chocolade kruidkoeken neemt jou mee op een verre reis.
Ik had weer eens enorme zin om koekjes te bakken, want laten we eerlijk zijn koekjes zijn altijd wel lekker. Aangezien ik het meeste houd van zachte koeken heb ik een go-to recept waarvan ik weet dat ik die heerlijke zachte koeken krijg – bijna cake-achtig – en waarmee ik kan blijven variëren. Zo heb ik al heerlijke limoenkoekjes en smakelijke snickerdoodles gemaakt van hetzelfde basisrecept. Nu koos ik dus voor een intens kruidige variant. Ik liet mijn fantasie erop los en maakte deze heerlijke chocolade kruidkoeken.
Chocolade kruidkoeken
(+/- 18 stuks)
Ingrediënten
- 2 1/2 cup bloem
- 1/4 cup cacao
- 1 tl baksoda
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 115 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 1 cup lichtbruine muscavado suiker (niet in huis? gebruik lichtbruine basterdsuiker)
- 1/2 cup zelfgemaakte vanillesuiker (niet in huis? gebruik fijne kristalsuiker)
- 1 biologisch ei
- 1 tl zelfgemaakte koek- en speculaaskruiden
- rasp van 1 sinaasappel
- 3 el sinaasappelsap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Roer bloem, cacao, baksoda, bakpoeder en zout samen in een kom.
- Mix de boter en al het suiker tot een romige massa, ongeveer 3 minuten.
- Voeg ei, koekkruiden, rasp en sap van de sinaasappel toe aan het botermengsel en mix totdat alles met elkaar vermengd is.
- Voeg langzaam het bloemmengsel toe totdat al het bloem is opgenomen in het deeg. Het deeg zal een brokkelige structuur hebben, geen nood.
- Draai deegballetjes in de palm van je hand en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat, ongeveer 4-5 cm van elkaar af. Druk plat met de hand.
- Bak in 10 – 12 minuten af, laat 2 minuten afkoelen op de bakplaat en laat de chocolade kruidkoeken vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Deze koeken waren zalig in hun eenvoud en ze waren dan ook snel op. De smaak van deze koeken past perfect bij de herfst en de naderende koude maanden. Mijn advies: ren naar de keuken en ga deze chocolade kruidkoeken maken. Deze koeken zijn een garantie dat jouw huis heerlijk kruidig zal ruiken, dus veel bakplezier gewenst.
Liefs Lian
Danielle zegt
Heb net de koeken gebakken en wat ruikt het al heerlijk….. Kost moeite te wachten tot ze afgekoeld zijn! Ik vroeg me wel af wanneer jij de cacao hebt toegevoegd, dat zag ik niet in het recept.
Lian zegt
Wat leuk om te horen Danielle. Bedankt dat je het even meldt van de cacao. Blijkbaar vergeten, maar ik heb het direct aangepast. De cacao voeg je toe bij de andere droge ingrediënten.
Laat het smaken!
Danielle zegt
Dat had ik dus niet goed gedaan… Maar ze smaakten heerlijk! Ik ga zeker vaker koekjes bakken, lekkere recepten genoeg op je blog!