De allereerste keer dat ik chocolade botercreme maakte, koos ik voor een recept waarbij ik chocolade moest smelten. Naar mijn idee een heel gedoe, dat moest makkelijker kunnen dacht ik toen. Tot ik op een dag deze Amerikaanse blog aan het lezen was en een heel erg makkelijk recept voor chocolade fudge botercreme tegenkwam.
Deze frosting is zo makkelijk om te maken en met een beetje geduld krijg je een gladde chocolade fudge botercreme met een luchtige structuur waar je maar van blijft eten. Zelfs op de heetste dag van juni was deze chocolade frosting de grote winnaar tegenover een frisse citroenglazuur. Dat zegt toch iets.
Ik heb deze frosting in de afgelopen jaren meerdere keren gemaakt en het is dan ook mijn go-to chocolade frosting. Hieronder lees je hoe jij deze frosting kunt maken en waarna je nooit meer anders zult willen.
Chocolade fudge botercreme (12 cupcakes)
Ingrediënten:
- 150 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 2 cups poedersuiker
- 1 cup cacaopoeder
- 4 el halfvolle melk
- snufje zout
Bereiding:
- Doe de boter in een kom en mix luchtig voor 3 minuten.
- Voeg de poedersuiker, cacao, melk en zout toe en mix op een lage stand totdat de poedersuiker en de cacao zijn opgenomen. Mix nu nog enkele minuten door op de hoogste stand*. Schraap eventueel tussendoor de zijkanten van de kom schoon.
- Doe de frosting in een spuitzoek met spuitmondje en versier hiermee je cupcakes.
* Hoe langer je mixt, hoe lichter de chocolade botercreme wordt. Dit is dus een goede graadmeter voor de luchtigheid van de creme. De frosting zal na het opspuiten weer donkerder van kleur worden.
Ben jij ook zo fan van chocolade botercreme? Ik in ieder geval wel.
Liefs Lian
Lianne zegt
Hoi!
Ik ben een fan van cupcakes maken en probeer elke keer nieuwe toppings uit. Deze wilde ik binnenkort wel proberen, omdat je volgens mij heel snel klaar bent met deze topping.
Ik had alleen een vraagje over de maten. Je zegt in het ingrediëntenlijstje dat je voor de frosting 2 cups poedersuiker moet gebruiken en 1 cup cacaopoeder. Ik heb geen speciale “meetlepels” om deze maten te meten, dus kan ik dit op een andere manier meten? (Bijvoorbeeld door het in een bakje te doen en het af te wegen op een keukenweegschaal in grammen? Zo ja, hoeveel gram is het dan ongeveer?).
Lian zegt
Hoi Lianne. 1 cup komt neer op ongeveer 240 ml. Je zou dus een kopje kunnen vullen waarvan je weet dat de hoeveelheid rond dit aantal ligt. Soms heb je maatbekers waar ook cupmaateenheden op aangegeven staan, wellicht heb je die wel in huis. Anders een theekop aanhouden als 1 cup.
Ik heb een artikel hierover gewijd, maar bedenk me dat ik cacao en misschien ook poedersuiker er nog niet bij heb staan. Ik ga dit zeker aanpassen.
Hopelijk kun je ondertussen met bovenstaande tips aan de slag!