Deze broodjes heb ik best wel weer een tijdje geleden gebakken, maar het was er nog niet van gekomen om het recept met jullie te delen. Laatst maakten wij weer eens slow cooker pulled pork en kreeg ik de opdracht om de broodjes te maken, want om heel eerlijk te zijn is dat gewoon het lekkerst. Het lijkt misschien alsof ik maar twee broodjes heb gebakken, maar het waren er vier. Haha, ook niet heel erg veel. Ik wilde gewoon graag een recept uitproberen, deze van The Clever Carrot, en dan ben ik toch altijd voorzichtig om niet gelijk met grote hoeveelheden te werken. Stel dat het niks is, dan vind ik dat zonde van al het verspilde meel. Gelukkig is dit een geweldig recept en als je veel geduld hebt het proberen waard.
Trek voor deze broodjes zeker een middagje uit, want het deeg heeft wel wat tijd nodig om te rijzen. Nu in de winter is het geen slecht idee om de verwarming ook ietsje hoger te zetten als je deze brioche hamburgerbroodjes gaat maken voor het beste resultaat. In de zomer is dat natuurlijk niet nodig. Op naar het recept.
Brioche hamburgerbroodjes
(8 stuks)
Ingrediënten
- 1 cup lauwwarm water (240 ml)
- 3 el melk, kamertemperatuur
- 2 tl droge gist
- 2½ el fijne kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 3⅓ cups bloem (cups omrekenen naar grammen)
- Flinke snuf zout
- 35 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
Bereiding
- Doe het water, de melk, het gist en de suiker in een kleine beslagkom en roer door elkaar. Klop ook één ei los en zet beide even aan de kant.
- In de kom van een staande mixer doe je het bloem, zout en boter. Mix door elkaar tot er een fijn kruimelmengsel ontstaat.
- Voeg het gistmengsel en het losgeklopte ei toe en mix voor 5-8 minuten op een langzame tot middelmatige snelheid (KitchenAid standje 3) tot er zich een deeg vormt.
- Het deeg zal plakkerig en nat zijn, dit hoort. Vorm het deeg tot een bal en laat rusten in de kom. Bedek de kom met een vochtige keukenhanddoek en laat het deeg rijzen op een warme plek totdat het zich verdubbeld heeft in grootte.
- The Clever Carrot geeft aan dat je niet naar de klok moet kijken, maar naar het deeg. Afhankelijk van de warmte van de plek zal het zo’n 1-3 uur duren. Bij mij duurde het tussen de 1,5 en 2u voordat het deeg zich vedubbeld had in grootte.
- Bedek ondertussen een bakplaat (of twee) met bakpapier. Strooi ook alvast wat meel uit over je werkblad of aanrecht.
- Haal het gerezen deeg uit de kom en verdeel in 8 gelijke stukken door het deeg te snijden met een deegschraper of mes. Vorm de stukken deeg tot mooie balletjess door ze op te bollen. Robèrt van Beckhoven legt uit hoe je dat het beste kunt doen in deze video.
- Bedek de broodjes losjes met plastic folie, of zoals ik deed met de vochtige keukenhanddoek. Zet opnieuw weg op een warme plek en laat opnieuw voor minsten 1 uur rijzen.
- Klop het overgebleven ei los met een klein beetje water en wanneer de broodjes klaar zijn met de tweede rijzing bestrijk je ze met een laagje losgeklopt ei.
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de brioche hamburgerbroodjes goudbruin in 15-20 minuten.
- Laat afkoelen op een rooster en serveer met een heerlijke hamburger of met pulled pork (naar het recept).
Eet smakelijk en veel plezier met bakken.
Liefs Lian
Emma zegt
Wauw, ze zien er echt heel erg mooi uit Lilian!