Simpele goudgele wafels vind ik nou inspirerend. Deze wafels zijn niet alleen overheerlijk, maar ook gewoon architectonisch naar mijn idee.
Dit recept voor Belgische wafels heb ik (hoe kan het ook anders) gevonden op de website van het Belgische kookprogramma Dagelijkse Kost. Ik heb het een klein beetje aangepast, omdat ik graag werk met de Amerikaanse ‘cup’ maten. Het maakt bakken voor mij heel erg overzichtelijk en het zorgt ervoor dat ik niet alles apart hoef af te wegen. Een setje ‘cups’ vind je al bij de wat grotere supermarkten van Albert Heijn, en natuurlijk bij diverse kookwinkels.
Belgische wafels
(12 stuks)
Ingrediënten
- 1,5 cup bloem
- 1/4 tl bakpoeder/backin’
- 3/4 cup (fijne) kristalsuiker
- 1/2 el mix voor banketbakkersroom/custard poeder
- snufje zout
- 1 tl vanille extract, of het merg van een vanillestokje
- 3 eieren
- 200 gr ongezouten roomboter, gesmolten
Bereiding
- In een kom, roer het bloem, bakpoeder, suiker, banketbakkersroom mix en zout door elkaar.
- Voeg het vanille extract of merg toe en voeg ook direct het eerste ei toe. Mix met een electrische mixer het ei door de bloem. Voeg ieder ei apart toe en mix tussendoor totdat alle eieren in het beslag zijn verwerkt.
- Voeg nu de gesmolten boter toe en mix het beslag nog voor een minuut op de hoogste stand.
- Met een spatel schraap je al het beslag van de zijkanten af naar het midden van de kom, zet voor minimaal één uur weg in de koelkast om op te stijven. (Zet je zelf een kopje thee, want je beslag is klaar!)
- Pak je wafelijzer uit de kast, als je dit nog niet gedaan hebt Verhit je wafelijzer volgens de gebruiksaanwijzingen. Ik heb de mijne op de hoogste stand gezet.
- Indien nodig, spray/smeer je wafelijzer in met olie of gesmolten boter.
- Neem een eetlepel beslag per wafel en bak je wafels goudbruin. Neem ze uit je wafelijzer met een vork en laat afkoelen op een rooster.
Lekker met een bolletje ijs, slagroom of wat vers fruit. De mijne heb ik weggesmikkeld met wat gekaramaliseerde appeltjes.
Liefs Lian
Sofie zegt
Welke mix gebruik je van banketbakkersroom die in het deeg moet?
Lian zegt
Ik heb hiervoor de custard poeder van dr. Oetker gebruikt. Die staat standaard in mijn keukenkastje.