Vandaag weer eens een basisrecept en wel voor appeltaartdeeg. Appeltaart wordt eigenlijk met een soort van zanddeeg gemaakt, dus heel moeilijk is het niet. Daarom heb je net zo snel het deeg gemaakt met bloem in plaats van met een mix voor appeltaart. Hieronder volgt het recept dat ik fijn vind om mee te werken.
Ik vind dit recept fijn, omdat het appeltaartdeeg zich goed laat uitrollen en het is vervolgens makkelijk om strak mee te werken. Iets waar ik in een later artikel nog op terug ga komen 😉 Voor nu alvast het recept voor dit deeg.
Appeltaartdeeg
Ingrediënten
- 175 gr ongezouten roomboter, koud
- 300 gr bloem
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1-2 el ijskoud water
Bereiding
- Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en doe in een kom van een mixer.
- Voeg alle ingrediënten behalve het water toe.
- Mix met deeghaken of een gewone mixer het geheel tot een kruimelig mengsel.
- Voeg nu 1 eetlepel ijskoud water toe. Blijf mixen tot er een samenhangende deeg ontstaat. Vaak helpt het om met de hand te gaan kneden, dan heb je sneller resultaat.
- Voeg als het deeg te droog is nog een klein beetje water toe, in totaal niet meer dan 2 eetlepels water.
- Kneed het deeg tot een brede rol (zie foto) en verpak in vershoudfolie. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
- Voor een appeltaart verwarm je de oven voor op 175 °C en zet je de taart voor 1 uur en 15 minuten in de oven, of totdat deze goudbruin.
Je kunt het deeg eenvoudig een avond vantevoren maken en het in de koelkast laten liggen tot gebruik. Laat het wel een klein beetje op kamertemperatuur komen, voordat je het appeltaartdeeg gaat uitrollen. Even met de hand kneden tot een platte schijf is al voldoende.
Ik houd gewoon enorm van appeltaart, maar miste nog een basisrecept voor het deeg op mijn blog. Houd jij ook zo van appeltaart? Ik maakte trouwens al eens een appel perentaart, voor als je alvast met dit deeg aan de slag wilt.
Liefs Lian
Margretha zegt
ik ben dol op de koopmans appeltaart mix! is dit recept qua smaak te vergelijken met die? want zelf maken is leuker en lekkerder vaak (:
ik ga hem in ieder geval snel uitproberen!
Lian zegt
Oh jeetje. Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk dat jij dat het beste kunt beoordelen 😉 Succes!
Danielle zegt
Ik vind het altijd zo ontzettend moeilijk om het deeg in de vorm te krijgen. Óf het deeg plakt aan het aanrecht, óf het deeg breekt als ik het om mijn deegroller drapeer. Heb je tips? Ik maak daarom altijd kruimeldeeg, ook ‘from scratch’ en ga daarmee kleien.
Lian zegt
Dit deeg is super fijn om strak mee te werken. Breekt niet als je het om de deegroller rolt. Maak het deeg ook niet te dik, dan is het zwaarder en breekt het sneller.