Sinterklaas heeft het land vorige week verlaten en dus kan ik met een gerust hart gaan strooien met kerstrecepten. De eerste die ik wil delen is de klassieke – of is het eerder ouderwetse – appelbol. Appelbollen met amandelspijs zijn extreem lekker, dus jullie zijn gewaarschuwd.
Vandaag ga ik jullie laten zien dat je het recept voor zelfgemaakte amandelspijs ook na Sinterklaas nog kan gebruiken, bijvoorbeeld voor een kerststol of zoals ik deed met deze appelbollen.
Zoals je kunt zien waren de appelbollen nog lekker warm en smolt de lobbig geklopte slagroom bijna direct. De combinatie van de met kaneel gekruide spijs en de zachte warme appel in een krokant korstje is gewoon hemels en ik denk dat het zelfs als dessert geserveerd kan worden met Kerstmis. Het maken van appelbollen is niet heel moeilijk en kost daarnaast ook niet veel tijd. Ze zijn vers het krokantst, maar je kunt ze ook op een later tijdstip weer even opwarmen in de oven. Eigenlijk zoals een stukje appeltaart, die vind ik persoonlijk ook warm het lekkerst. Appel, kaneel, spijs, en deeg zijn voor mij echte wintersmaken en het maken van een appelbol is vele malen eenvoudiger dan het maken van een appeltaart.
Appelbollen met amandelspijs (4 stuks)
Ingrediënten:
- 4 goudrenetten
- 4 plakjes (roomboter) bladerdeeg
- 150 gr amandelspijs
- 2 tl kaneel
- 1 ei, losgeklopt
- kristalsuiker om te bestrooien
- Bloem om mee bestuiven
Bereiding:
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ontdooien volgens de instructies van de verpakking. Verwarm de oven intussen voor op 200 °C.
- Mix ondertussen de helft van het ei met het amandelspijs en het kaneel tot een smeuïge smeerbare pasta.
- Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol ieder plakje bladerdeeg uit zodat deze enkele centimeters groter worden en je er een appel mee kunt bedekken. De grootte hangt dus af van de maat appel die je hebt.
- Schil en verwijder het klokhuis – met een appelboor – van de appels en vul iedere uitgeholde kern van de appel met het kaneel-amandelspijs mengsel.
- Plaats de appels ieder op een eigen plakje bladerdeeg en vouw helemaal dicht. Gebruik het overige losgeklopte ei om het bladerdeeg aan elkaar te laten plakken. Werk iedere appelbol vervolgens af door deze volledig met ei in te kwasten en te bestrooien met kristalsuiker.
- Bak de appelbol in 20 minuten gaar en tot ze mooi goud van kleur zijn. Serveer met een bolletje vanilleijs of room.
Deze appelbollen met amandelspijs smaken heerlijk met een kopje warme chocolademelk of maak ze als dessert voor het kerstdiner. Waar je ook voor kiest: laat het smaken!
Liefs Lian
pastapieandpirouettes zegt
Appelbollen zijn altijd een hit! Met spijs heb ik ze nog nooit gehad, maar dat is vast een heerlijke combi.
Lian zegt
Een echte aanrader hoor met de spijs en de kaneelsmaak!
Maxime zegt
Ik heb nog nooit appelbollen gehad, maar het ziet er echt super lekker uit!
Lian zegt
Dankje!
Anna zegt
O,dat ziet er lekker uit,heb alles in huis op appels na op de schaal liggen breaburn appels dan maar daar van,hoop dat de smaak net zo lekker is
Lian zegt
Hopelijk heeft het gesmaakt
Carola zegt
Hoi Lian,
Ik zie die slagroom op de foto en je noemt het ook, maar staat niet in het recept. Als hij klaar is dan gewoon door midden snijden en geklopte slagroom erop doen?
Ik hoor het graag.
Groetjes Carola
Lian zegt
Dat is inderdaad mijn serveertip. Een bolletje vanille ijs tovert dit gebakje om tot een toetje. Maar gewoon geklopte slagroom erbij is heerlijk.
Carola zegt
Dank voor je antwoord (beetje laat 😉 maar ik ga hem straks maken voor bij de chocolademelk! Nu al zin in
Lian zegt
Ik hoop dat het gesmaakt heeft!
carola zegt
Zeker! Was heerlijk, vooral met de slagroom erbij