Nog nooit pompoen gehad, maar wel altijd geweten dat ik een keer pompoentaart zou gaan bakken. Ik vind pompoentaart een beetje stom klinken, dus noem ik het liever pumpkin pie. Een gerecht dat in de Verenigde Staten graag gegeten wordt rondom Halloween en Thanksgiving. Een recept voor een echte Amerikaanse pumpkin pie dus.
De oorsprong van deze pie ligt dan ook in Noord-Amerika en is een echt seizoensdessert. Ik vind de pie het lekkerste met een flinke toef slagroom en wat extra kaneel, anders vind ik de smaak een beetje saai.
Het was ontzettend veel werk om de pompoen te schillen en aangezien we niet in de VS wonen, kom ik niet erg makkelijk aan canned pumpkin (pompoen in blik) wat voor vele recepten nodig is. Achteraf gezien had ik even moeten googlen hoe je ‘canned pumpkin’ na moet maken. Blijkbaar moet je de pompoen in tweeën snijden, de pitten verwijderen en dan laten koken totdat het vruchtvlees gaar is en je het van de huid los kunt schrapen. Dit doe je dan in een blender en dan heb je een vergelijkbaar product. Wie weet dat ik er volgend jaar me weer aan ga wagen!
Maargoed, voor dit recept moet je wel eerst even wat energie steken om de pompoen te schillen en in kleine stukken te snijden. Geen makkelijk werk kan ik zeggen. Hieronder lees je hoe je deze mooie oranje taart kunt bakken.
Amerikaanse pumpkin pie
(10-12 stuks)
Ingrediënten
- deeg voor suikerkoekjes
- 500 gr geschilde en in stukjes (2 x 2cm) gesneden pompoen*
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 500 ml halfvolle melk
- 1 vanillestokje
- 2 biologische eieren
- 2 tl pumpkin spice
* De biologische pompoen te koop bij de AH van ongeveer 1 kilo is precies voldoende!
Bereiding
- Zorg dat alle ingrediënten voor de vulling op kamertemperatuur zijn en beboter je taartvorm.
- Haal het deeg uit de koelkast, strooi wat meel over je werkblad en rol het uit in een ronde vorm tot een dikte van een 1/2 cm.
- Rol het lap deeg over je deegroller en rol het boven de vorm weer uit. Duw het deeg goed in de randen aan, zonder te scheuren. Snij de overhangende zijkanten weg. Eventuele scheurtjes kunnen met dit te veel aan deeg bijgewerkt worden.
- Bak de vulling blind voor 15-20 minuten. Ondertussen start je met het maken van de vulling.
- Snijd het vanillestokje doormidden in de lengte en schraap de zaadjes eruit.
- Doe de pompoen, suiker, melk, vanille zaadjes en het uitgeschraapte vanille stokje in een pan en breng al roerende aan de kook.
- Draai het vuur laag zodra het kookt en laat, al roerende, 15 minuten pruttelen. Haal de bodem ondertussen uit de oven en laat afkoelen.
- Doe de deksel scheef op de pan en laat nogmaals 10-15 minuten pruttelen, totdat de pompoen zacht is.
- Vis het vanillestokje uit de melk en haal de pan van het vuur. Gebruik een staafmixer om het geheel tot een glad mengsel te maken.
- Dek het pompoenmengsel af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en klop de eieren los.
- Voeg de losgeklopte eieren al roerende toe aan het pompoenmengsel. Voeg als laatste de pumpkin spice mix toe om je vulling af te maken.
- Giet de vulling tot aan de rand van de taartbodem en bak deze in 25-30 minuten af. Het midden van de pie mag nog een beetje lobbig zijn.
- Laat volledig afkoelen, eventueel een nacht, en serveer met een toef slagroom en wat kaneel als garnering.
Bewaar de pumpkin pie afgedekt in de koelkast voor 3-4 dagen. Daarnaast kun je het deeg voor de bodem het beste vantevoren maken. Ik had mijn deeg een week eerder gemaakt, ingevroren en deze vervolgens de avond ervoor uitgehaald en in de koelkast gelegd.
Wendy van Blij Zonder Suiker was een middag langs gekomen om samen pumpkin pies te bakken. Zij maakte een gluten- en suikervrije pumpkin pie, haar recept vind je hier.
Ben je ook zo benieuwd naar de smaak van pumpkin pie, of heb jij je er zelf al eens aan gewaagd? Ik hoor het graag.
Liefs Lian
Hester Kok zegt
Wow dat lijkt me heel lekker! Mooie foto’s ook
Miekje zegt
Heerlijk!
Ik heb gister een pompoencake gebakken in een pompoenvorm, samen met m’n zoon die vandaag jarig is! Leuk om te doen..versiert met blaadjes, paddestoelen, eikeltjes en een dikke zwarte spin erop!
Geniet van de taart…
Melanie zegt
Eindelijk een pumpkin pie recept de moeite waard om uit te proberen!! Ik vroeg me alleen af hoe groot de vorm was die je hebt gebruikt.
Lian zegt
Een taartvorm met losse bodem van ongeveer 24 cm.
CatieMcCartney zegt
Wat leuk! Ik ga dit zeker een keer maken! Ben benieuwd naar de smaak!
Eefke zegt
De pompoen die AH verkoopt is een Japanse en kun je gewoon met schil en al koken. Scheelt veel werk!
Lian zegt
Dat scheelt het zeker.