Het wordt hoog tijd dat ik met een uitgebreid artikel kom over cups. Een artikel waar ik jullie het een en ander uitleg over deze Amerikaanse maateenheid en waar je ook een handige lijst vindt met daarin de omgerekende maten van de meest voorkomende bakproducten – denk aan meel, suiker en boter. Een dergelijk artikel had ik in 2014 al gepubliceerd, maar ik kwam er na zorgvuldig onderzoek achter dat de verhoudingen zoals ik die gevonden had op het internet niet altijd klopte. Vandaar dat ik de afgelopen tijd, wanneer ik met mijn Amerikaanse maatbekers in de weer was, het een en ander ben gaan wegen en uitrekenen.
Cups ben ik gaan gebruiken, doordat ik vaak in de weer was met Amerikaanse recepten en ik merkte dat ik met omrekenen vaker fouten maakte dan ik graag zou willen. Ik heb toen besloten over te gaan op werken met cups en niet meer te gaan omrekenen. Het kwam de kwaliteit van mijn bakken ten goede. Nu ik het bakken meer onder de knie heb, merk ik geen verschil meer tussen werken met cups of met grammen en wel of niet omrekenen. Maar ik kan mij goed bedenken dat dit niet voor iedereen geldt. Ik raad iedereen aan om gewoon een setje cups in huis te nemen, maar dan nog wil je wel eens omrekenen. Of het nu om een recept van deze blog gaat of van een Amerikaanse blog waar ze bijna standaard met cups werken.
Amerikaanse cups uitgelegd
Wanneer je cups koopt in een (kook)winkel koop je naar alle waarschijnlijkheid cups volgens Amerikaanse verhoudingen. Cups gaan uit van vloeibare eenheiden, in dit geval milliliters (ml). Hieronder zet ik de meest gebruikte maten voor je op een rijtje.
- 1 cup = 240 ml
- 1/2 cup = 120 ml
- 1/3 cup = 80 ml
- 1/4 cup = 60 ml
- 1/6 cup = 40 ml
- 1/8 cup = 30 ml
Vaak vind je halverwege aan de binnenkant van een cup een streepje, zo kun je dus de 1/6 en 1/8 cup aflezen. Cups kun je tegenwoordig overal krijgen. Ik kan mij nog herinneren dat dit niet het geval was en ik uitermate blij was toen zo’n vier jaar geleden de Albert Heijn XL er een in het schap had liggen – de azuurblauwe cups op de foto. Tegenwoordig verkoopt Albert Heijn een nieuwe variant en hebben ze af en toe speciale collecties. De oudroze cups kocht ik ook bij de AH en is een set van drie cups. Met andere woorden het probleem van de cups is makkelijk op te lossen, want voor een paar euro koop je ze bij de Action, Xenos of non-food afdeling van de grotere supermarkten zoals de Albert Heijn. De meeste kookwinkels verkopen ze natuurlijk ook. Tip: Check ook eens jouw maatbekers in huis, vaak staan daar ook de cups maateenheden op.
De maten weten in milliliters is de basis, maar hoe zit het nu met allemaal die verschillende ingrediënten. Hieronder deel ik een lijst met jullie van ingrediënten die ik zelf het meest gebruik. De lijst is door mijzelf samengesteld en dus getest en gewogen.
Van Amerikaanse cups naar grammen
Amerikaanse cups omrekenen naar grammen heeft te maken met de dichtheid van het product. Er is dus geen standaard formule voor. Hieronder vind je een lijst met meest gebruikte producten tijdens het bakken. Ik heb steeds de inhoud in grammen van 1 cup aangegeven, voor de andere cup maateenheden is het een kwestie van rekenen. Meel druk ik trouwens niet aan, maar schep ik met een lepel in de cups.
- 1 cup bloem = 140 gram
- 1 cup zelfrijzend bakmeel = 140 gram
- 1 cup broodmeel = 180 gram
- 1 cup amandelmeel = 85 gram
- 1 cup fijne kristalsuiker = 200 gram
- 1 cup losse basterdsuiker = 180 gram
- 1 cup aangedrukte basterdsuiker = 225 gram
- 1 cup chocoladedruppels = 180 gram
- 1 cup poedersuiker = 125 gram
- 1 cup cacao = 150 gram
Naarmate ik meer verschillende (bak)ingrediënten zal afwegen zal ik dit artikel uitbreiden en eventueel een pagina van maken waar je altijd terecht kunt voor het omrekenen van cups naar grammen.
Extra: Boter omrekenen
Als extra informatie voeg ik ook even de verhoudingen van boter toe. Deze houd ik zelf altijd aan wanneer ik gebruik maak van Amerikaanse recepten, want boter weeg ik altijd standaard af.
- 1 cup boter = 225 gram
- 1 stick boter = 115 gram
- 1 eetlepel boter = 15 gram
Hopelijk brengt dit artikel jou weer een stapje dichterbij het maken van een geweldig baksel. Mocht je vragen hebben, kun je ze onder dit artikel stellen.
Liefs Lian
Linda zegt
Superfijn ! Zo’n getest overzicht scheelt me weer een hoop gedoe
Lian zegt
Graag gedaan en leuk om te horen.
pastapieandpirouettes zegt
Echt een heel handige post! Ik maak vaak Amerikaanse recepten en heb dus kort geleden ook exact dezelfde roze cups bij Albert Heijn gekocht. En dan nog ben ik het soms aan het omrekenen.
Lian zegt
Het is natuurlijk een beetje wennen en durven loslaten in het begin 😉 Maar ontzettend makkelijk als je graag Amerikaanse recepten volgt.
GvMaillard zegt
Het blijft verwarrend, daar er ook nog English/Imperial en Japanese cups bestaan.
Ook had ik laatst een recept waarin stond dat 3 cups of all purpose flour 225g zou wegen. Ik heb gelukkig de cupmaat aangehouden, want het gewicht zou veel te laag zijn geweest …
Irma zegt
Weet iemand ook hoeveel 6oz in ml is??
liefdevoorbakken zegt
Heel fijn zo’n lijstje!!
Marian zegt
Hoi Lian , wat een leuke site .
maar waar kun je witte speculaas kruiden krijgen .